Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Αναμενόμενα, αρκετά βατά και μέτριας δυσκολίας χαρακτηρίζουν οι επιστημονικές επιτροπές των φανών, τα θέματα που επέλεξαν οι εξεταστές, μέσω τράπεζας θεμάτων, στις φετινές εξετάσεις των ετεροδημοτών της Κοζάνης.
Στις αδιάβλητες εξετάσεις, που πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, οι ετεροδημότες εξετάστηκαν σε θέματα τοπικής κουλτούρας και Κοζανίτικης ντοπιολαλιάς. Σε μεγάλο ποσοστό οι εξεταζόμενοι - παρά τη σκληρή επιτήρηση - ανταποκρίθηκαν με επιτυχία, δείχνοντας να «κατέχουν» την πλειονότητα των ερωτημάτων που σχετίζονται με την ιστορική τοπική παράδοση, τη γαστρονομία, τις Αποκριές  κ.λ.π.
Tα 4 βασικά θέματα των γραπτών εξετάσεων αποτελούνταν από ερωτήσεις κλιμακούμενης δυσκολίας, χωρίς να υπάρχουν παγίδες και ασάφειες στις υποερωτήσεις. 
Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο θέμα ήταν σε μορφή ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής (multiple choice questions) και απαιτούσε από τους διαγωνιζόμενους να αναγνωρίσουν χαρακτήρες, καθώς και άλλες λεπτομέρειες, σχετικά με το παρελθόν μιας σειράς δημοφιλών, cult προσωπικοτήτων, όπως των: Φρίξου, Βερολίνου Γούπ, Γούτσιου τʼ Βάμπα, Αλεξάντρας απʼ τον Ίσβορο, Τζήκα τʼ Βαρδάκα, Μπανάτα, Καράτζια, Κλεάνθη, Μάκη κ.α. Εύκολο θέμα, στο οποίο υπήρξε σχετικά μικρό ποσοστό λαθών, κυρίως από τα νεότερα μέλη του συλλόγου, που ήταν για ... «παταρές».
Στο δεύτερο θέμα, οι εξεταζόμενοι καλούνταν να δείξουν τις γνώσεις τους σε θέματα της προσωπικής έκφρασης, αλλά και της συστημικής δράσης των προαναφερομένων τόσο σε «μπέντια & μασλάτια», όσο και σε «κασμέρια & σιουρδαμάρα». Οι απαντήσεις ήταν σύντομες και περιεκτικές, δείχνοντας βαθιά γνώση των γεγονότων.
Το τρίτο θέμα αφορούσε στους παλιούς πλανόδιους μικροπωλητές των δρόμων της Κοζάνης, που με γλυκά κι άλλα κακανέλια, εξέφραζαν τη φυγή από τα επιτηδευμένα πιάτα. Τα υποερωτήματα αναφέρονταν στο  σάμαλι του Ναούμ, στο χασλαμά του Ηλία, στον άσπρο χαλβά του Χαρίση, στα κοκοράκια του Ρέντζιου, στα κέικ του Τσεκούρα, στο παγωτό του Παντελή κ.λ.π. Πληθώρα σωστών απαντήσεων, αν και ορισμένοι επέδειξαν ελλιπείς γνώσεις σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στο σάμαλι, το ρεβανί και το χασλαμά.
Θέμα υψηλών απαιτήσεων  το τελευταίο, με πολλά ερωτήματα, αφορούσε στην ερμηνευτική προσέγγιση της «θειάς Βασίλως». Οι εξεταζόμενοι κλήθηκαν να αναλύσουν το περιεχόμενο, τη γλώσσα το ύφος & την στιχουργική τεχνική του ποιήματος και να δώσουν μια συγκριτική ανάλυση σχετικά με τις ισορροπίες που διαμορφώθηκαν στο «δρόμο για το Μύλο» ανάμεσα στα «5 αδέλφια» και στη «θειά Βασίλω».
Ο «ταντστάρας» πρόεδρος του ΔΣ των ετεροδημοτών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των εξετάσεων, κάνοντας λόγο για «Κοινότητα Ετεροδημοτών Κοζάνης, που έχει βαθιές γνώσεις σε κορυφαία, ιστορικά τοπικά ζητήματα και είναι πανέτοιμη να συμμετάσχει άμεσα στα κοινωνικά δρώμενα».
Από την μεριά του ο «ζητλάρς» ειδικός εκπρόσωπος των επιστημονικών επιτροπών των φανών, επιβεβαίωσε την «αναμενόμενη δυσκολία» στα θέματα, συμπληρώνοντας πως «μετά από μια άρτια βιωματική εκπαίδευση κάθε καλά προετοιμασμένος ετεροδημότης είχε ελάχιστες πιθανότητες αποτυχίας».
ΜΥΡΙΣΕ ... ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ !!!  ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ !!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου