Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΤΡΑΝΟΣ ΜΑΣ

Πριν μισό αιώνα και βάλε -όταν ήμουν παιδί- ήταν πολύ πιο εύκολο να προσδιορίσει κανείς, στην Κοζάνη, τι ήταν ο ΤΡΑΝΟΣ με το... μυστηριώδες κύρος. Ήταν ο άντρας, ο σύζυγος-πατέρας, ο επικεφαλής της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας, ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός της. Ήταν αυτός που έπαιρνε τις αποφάσεις, αυτός, που είχε την καθολική ευθύνη για όλα τα θέματα της οικογένειας. Ήταν αυτός, που εκπροσωπούσε την οικογένεια στον έξω κόσμο και αγωνιζόταν σκληρά για να τη θρέψει.
Στη δεκαετία του ’60, μεταβατικό στάδιο επαναπροσδιορισμού των οικογενειακών ρόλων, ο δικός μας ΤΡΑΝΟΣ δεν αποτελούσε εξαίρεση. Δεν τον θυμάμαι, άλλωστε, ποτέ να μας αλλάζει πάνες, ούτε να στρώνει κρεβάτια. Παιδί της κατοχής... τράνεψε στα Ηπειρώτικα, πριν καν νιώσει την ξενοιασιά της παιδικής ηλικίας, με λιγοστό φαΐ και κάποτε δυσεύρετο. Ψήθηκε από μικρός στον καθημερινό μόχθο κι ωρίμασε με τον ιδρώτα του προσώπου του. Τα χέρια του «χρυσά»! Η επιτομή του πολυτεχνίτη, που έφτιαχνε από χαλασμένα ποδήλατα μέχρι... διώροφο σπίτι. Με δημιουργικό πείσμα, έφτιαχνε ολομόναχος μπετά, σοφάδες, κουφώματα, δάπεδα, σκάλες, ηλεκτρικά, υδραυλικά, στέγες, ξύλινες & μεταλλικές κατασκευές κ.α. Τόσο για μας, όσο και για συγγενείς και φίλους.
Τις περισσότερες ώρες ο ΤΡΑΝΟΣ έλειπε σ' ένα περίεργο μέρος, που λεγόταν «δουλειά». Το μέρος αυτό -που οι μεγάλοι το έλεγαν και «Μηχανική Καλλιέργεια»- τον έκλεβε από το σπίτι μας όλη την ημέρα. Συχνά - πυκνά και ολόκληρες εβδομάδες. Μερόνυχτα ολόκληρα... μακρυά, στα όρη και στ΄ άγρια βουνά, ανάμεσα σε λύκους και αρκούδες. Παρέα με τον Τηλέμαχο, τον Μπουράκη, τον Δεμπερδιμίδη, τον Χιώτη κ.α. Εποχές ανάπτυξης των υποδομών του πρωτογενή τομέα της Δυτικής Μακεδονίας, με αρδευτικά, φράγματα, γεωτρήσεις κ.α. «Υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων».
Τα βράδια, όταν έμπαινε στο σπίτι, κουρασμένος και αποκαμωμένος από τον μόχθο όλης της ημέρας, λες κι ερχόταν η άνοιξη! Άλλαζε όλη η ατμόσφαιρα, γέμιζε ο χώρος θετική ενέργεια! Ήταν η ώρα για το βραδινό φαγητό, που το συνόδευε ένα ποτήρι κρασί, δικής του παραγωγής και ένα σαγηνευτικό, αυτοσχέδιο παραμύθι με τον Τζαμαλή, ή τον Αλή και τον Βελή σε διαδοχικά επεισόδια. Πολύτιμες, ποιοτικές οικογενειακές στιγμές.
Σε μια εποχή δύσκολη, σκληρή, μπρουτάλ ήταν κοινά αποδεκτό ο κάθε ΤΡΑΝΟΣ να κρατάει τα παιδιά σε κάποια συναισθηματική απόσταση και να φαντάζει βαρίσκιωτος, δεσποτικός. Χωρίς πολλές... διαχυτικότητες, πάντα αυστηρός, απαιτητικός, άτεγκτος. Αλλά συγχρόνως αυθεντικός, έντιμος, δίκαιος, ειλικρινής και ανιδιοτελής. Θυμάμαι, χαρακτηριστικά, τη στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, των εισαγωγικών εξετάσεων, από το Δημοτικό στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο. Ο ΤΡΑΝΟΣ μας δεν πανηγύρισε, ούτε είπε μπράβο. Δεν άνοιξε καν το στόμα του. Ίσως το θεωρούσε αυτονόητο. Ίσως, προσπαθούσε να  κρύψει τη χαρά του, που δεν τον ντρόπιασα. Ίσως… ίσως σκεφτόταν το… ποδήλατο, που μου είχε «τάξει». Μόνο όταν φτάσαμε στο σπίτι είπε: «Ωραία, τώρα να τους δείξουμε ποιοι είμαστε»!
Μεγαλώνοντας, τα λιγοστά… χάδια αποτέλεσαν παρελθόν. Μπήκα στην εφηβεία. Στην εποχή των προσωπικών επαναστάσεων. Αναπόφευκτα, ένιωσα αποπνικτικά, αμφισβητώντας τα στρατιωτικά… κουρέματα, τις βαρετές… «επισκέψεις», τον κοινωνικό συντηρητισμό, τη μονολιθικότητα των απόψεων και γενικά το ασφυκτικό πλαίσιο της πατρικής εξουσίας. Η επικοινωνία μεταξύ μας, σχεδόν, χάθηκε. Ατέλειωτες διενέξεις και καβγάδες, σε όλα τα επίπεδα, ανάμεσα στα συρματοπλέγματα του «πρέπει» και του «νορμάλ».
Όταν έφυγα για σπουδές, αναρωτιόμουν αν υπήρχε ποτέ η πιθανότητα να αλλάξει ο ΤΡΑΝΟΣ μας, να βάλει λίγο νερό στο κρασί του, να … καταλάβει, επιτέλους. Τελικά, μετά από χρόνια, παρατηρώντας προσεκτικότερα τη διαδρομή του - τι ειρωνεία - εγώ ήμουν αυτός που … κατάλαβε! Συνειδητοποίησα περίτρανα από που ξεκίνησε και πού έφτασε! Κατανόησα πόσο πολύτιμος ήταν, όχι μόνο για μας, αλλά και για πολλούς άλλους ακόμη…
Οραματιστής ενός δικαιότερου κόσμου και παράλληλα ακάματος εργάτης, ο ΤΡΑΝΟΣ μας, δούλεψε 50 χρόνια σκληρά, 12 και πλέον ώρες τη μέρα. Δεν διάβασε ποτέ τους κλασικούς, ούτε είδε αυθεντικά θεατρικά έργα. Πρακτικό μυαλό, χωρίς πολλά - πολλά λόγια, «έπεα πτερόεντα», μας δίδαξε με την προσωπική του στάση, πώς να μαθαίνουμε και να δημιουργούμε, πως να αντέχουμε στις αναποδιές, πως να πορευόμαστε με ψηλά το κεφάλι, ελεύθερα, περήφανα, χωρίς να φιλάμε «κατουρημένες ποδιές» και χωρίς να καταπατούμε το δίκιο των άλλων.
Μας δίδαξε, ότι δεν υπάρχει «δεν μπορώ», αλλά «δεν θέλω», ότι πρώτα η δουλειά και «παράδες… όποτε», ότι κάποιες «ουσίες»  σκοτώνουν, ότι το «κουμάρο» είναι αρρώστια, ότι την καλοσύνη κάποιοι την εκμεταλλεύονται, αλλά στο τέλος πάλι κερδισμένος είσαι, ότι η προσωπική ευτυχία πραγματώνεται μόνο μέσα από την οικογενειακή και ότι μετά την οικογένεια είναι οι φίλοι, που δεν αγοράζονται με όλα τα λεφτά του κόσμου, όπως ο Μανώλης Κόμπος, ο Γιάννης Χατζημπούγιας, ο Γιώργος Συντουκάς, ο συγχωρεμένος Γιώργος Φασνάκης  κ.α.… λεβεντιές καμαρωτές με... κανταδόρικη διάθεση!
Μας προετοίμασε για τον πραγματικό κόσμο και μας πρόσφερε, γενναιόδωρα, όλα όσα είχε στερηθεί, με τη βεβαιότητα πως η ζωή των επόμενων γενιών θα πήγαινε πάντοτε μπροστά, χωρίς πισωγυρίσματα. Και τώρα… τώρα που ξανάρθαν πάλι χρόνια δίσεκτα και μήνες οργισμένοι, τώρα στα γεροντάματα, βάζει πάλι «πλάτη», κόντρα στον κατήφορο, που πήρε η ζωή όλων μας. Με… ηλεκτρονικό, πια, βηματοδότη στη σοφή καρδιά του, μας διδάσκει ξανά από την αρχή τις πραγματικές αξίες της ζωής, μπας και ξαναβρούμε το μέτρο και την περήφανη περπατησιά μας.
Τελειώνοντας, εκείνο που μου απομένει να προσθέσω σ’ αυτό το μικρό κείμενο, είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Ένα πολύ μεγάλο «ευχαριστώ», όχι λόγω βιολογικής σχέσης, αλλά για όλα όσα έκανε ο ΤΡΑΝΟΣ μας. Για όλες τις στιγμές, που μας χάρισε. Ένα τεράστιο «ευχαριστώ», γιατί μπορεί να μην ήταν πάντοτε όπως τον ήθελα, αλλά ήταν και συνεχίζει να είναι, πάντα εκεί. Δίπλα μας. Με το δικό του τρόπο. Τον ιστορικά αποτελεσματικό τρόπο, που, σε αντίθεση με την άποψη της πρώιμης νιότης μου, με κάνει να νιώθω … τυχερός και περήφανος!

Υ.Γ. (1) Συγχωρέστε με για το προσωπικό ύφος. Το επέτρεψε η... συναισθηματική ματιά.

Υ.Γ. (2) 11 Νοεμβρίου 2018. Τελικά, ποτέ δεν είμαστε έτοιμοι να αποχωριστούμε για πάντα τον γεννήτορά μας, όσο κι αν αυτό είναι νομοτελειακά αναπότρεπτο. Ποτέ τα χρόνια δεν είναι αρκετά –ακόμη κι αν είναι πολλά. Ούτε υπάρχει ποτέ η... «κατάλληλη στιγμή» για το ταξίδι στον... απάνω μαχαλά. Αντίο ΤΡΑΝΕ μας. Στο καλό να πας κυρ-Γιώργο μας. Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ για... ΟΛΑ. Κάποια μέρα θα τα ξαναπούμε...

10 σχόλια :

  1. κ. Τσιούρκα, το κείμενο για τον πατέρα σας είναι εξαιρετικό! Μέσα από τις αποσπασματικές διηγήσεις για τον ΤΡΑΝΟ, μέσα από τα κομμάτια της ζωής του και της σχέσης σας με πλοηγό το δικό σας βλέμμα και οπτική, αφηγείστε μια εποχή με τις δυσκολίες και τις συνήθειες της, αλλά και έναν κώδικα αξιών που ωφέλησε όσους διαπαιδαγωγήθηκαν μ΄αυτόν. Τι ωραίος φόρος τιμής στον πατέρα σας! Είμαι βέβαιη ότι αν του διαβάσετε το κείμενο δεν θα αντιδράσει το ίδιο συγκρατημένα με την περίπτωση της επιτυχίας στο γυμνάσιο, αλλά θα δακρύσει (παίζει και η ηλικία το ρόλο της) από περηφάνια. Γράφετε πολύ ωραία, μπράβο σας! Με αφορμή το κείμενο να συμπληρώσω μια συχνή αποτελεσματική απειλή των μανάδων, όταν δεν τα έβγαζαν πέρα μαζί μας: "Θα τα πω όλα στο μπαμπά σου ή στον ΤΡΑΝΟ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ, ιδιαιτέρως, για τα καλά σας λόγια και ανταποδίδω, όχι από ευγένεια ή αβρότητα, αλλά γιατί προέρχονται από κάποια επαγγελματία με εξαιρετικό λόγο, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω στο δικός σας blog. Παρότι μικρός μισούσα το «μάζεμα» των ξυλοκάρβουνων μετά το κείμενό σας το … νοστάλγησα. Όπως ζήλεψα και τη « … φιλίτσα στο χέρι» … κ.α.

      Διαγραφή
  2. Ωραιο και τοσο δικο μου οσο και δικο σας φανταζει και μιλω φυσικα για την αισθηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγκρατώ καποια δακρυα συγκινησης,γιατι περιγραφεις (επετρεψε μου τον ενικο) και τον δικο μου ΤΡΑΝΟ που εφυγε πριν μερικα χρονια απο τη ζωη.ιδιος απαραλαχτος σκληρος ΚΟΖΑΝΙΤΗΣ. Το "χαδι" του το πήρα ενα βραδυ στα 39 μου χρονια οταν μου ζήτησε να κερασω ρακι στον φιλο του τον Νάνο(Γιάννη)για να πιουνε στην υγεια μου.Ηταν τοσο ευτυχισμένος που ειχα τελειωση και δευτερη σχολη στη θεσσαλονικη, που ειχα προσληφθει στη ΔΕΗ, που ειχα παρει προαγωγή κι ειχα γινει Υποτομεαρχης χωρις ο ιδιος να καταλαβει τιποτα, χωριςε να τον "κουρασω"κι ολα αυτα χωρις να του αρνηθώ να κουβαλησω τις "μπαλες' το αχυρο και του τριφυλιού για τις αγελαδες που ειχε, χωρις ακομη να αρνηθω να μοιράσω το γαλα στη γειτονια με το γκιουμι και τα κατοσταρια, χωρις να καταλαβει το πως σπουδασ και ειχα βρεθεί εκει που βρισκόμουν.Κι ομως! Εγω εκείνο το βραδυ αυτη τη χαρα να κερασω ενα ρκοποτηρι ρακι στο φιλο του να πιουνε στην υγεια μου, δεν του την έδωσα. Ειχε την καρδια του κι ο γιατρος....Οταν εφυγε, ο φιλος του, πικραμενος γυρισε απλα και μου ειπε ενα "Δεν πειραζει. Εγω τωρα κατάλαβα τι παιδι εκανα χωρις να προσπαθησω για τιποτα.Πες οτι ιπιαμε μια ρακι στην υγεια σου!"Σημερα που τοσο τον εχω αναγκη δεν εχω τη δυνατοτητα να του πω εγω το μεγαλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩγιαυτό που εγινα με τη δικη του παλη και την απολυτη ελευθερια στις επιλογες μου και τα θελω μου.Σήμερα οσες ρακες και να πινω δεν μπορω να του ανταποδώσω τον ελαχιστο φορο τιμης σαν πατερα για την βουβή αναγκη του και περιφανεια για μενα να πιει με το φιλο του μια ρακι στην υγειά μου! Καλες ρακες στον παραδεισο ΤΡΑΝΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια. Τελικά, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν. Ο καθένας με το δικό του τρόπο, φυσικά …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εξαιρετικο.... πιστευω πως οι περισσοτεροι της γενιας μας, διαβαζοντας το κειμενο σας γυρισαν πίσω στα παιδικα μας χρονια, δακρυσαν αν εχασαν τον ΤΡΑΝΟ (εμεις τον χασαμε πριν τρια χρονια), νοσταλγησαν καταστασεις... οι πατεραδες μας μας διδαξαν με τη σταση ζωης τους και τους ηθικους τους κωδικες... χωρις λογια... γιατι οι εποχες που μεγαλωσαν ηταν σκληρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια για την ανατροφή που πήρατε... Από τέτοιους ανθρώπους, τέτοια περιμένεις....
    Έφτασα εδώ αναζητώντας το όνομα του πατέρα μου, που έφυγε για το μεγάλο ταξίδι το 2011, αλλά πότέ βέβαια δεν απομακρύνθηκε από κοντά μου...
    Και κοίτα λοιπόν που ο δικός μου ο πατέρας λεγόταν Τρανός, και κάποτε βρέθηκε στα χωριά της Κοζανης, (Σκάφη, 1956) http://odikosmouxoros.blogspot.gr/2012/01/1930-1947-2-1950-2-1950.html
    Να είστε καλά να τον μνημονεύετε... αφού πάντα θα τον θυμάστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, Κατερίνα. Θερμά συγχαρητήρια και για τον "δικό σας χώρο"!

      Διαγραφή