Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ … ΤΡΙΑΘΛΟ

Φωτογραφία του Ν. Μοσχοφίδη από την ομάδα του Facebook
"Κοζάνη : Μνήμες - Αναμνήσεις & Εικόνες"
Η 37χρονη, ποντιακής καταγωγής, κ. Σουμέλακάτοικος Μαυρο-δενδρίου, ήταν η μεγάλη νικήτρια του Γαστρονομικού Τριάθλου Κοζάνης, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στο Μέγαρο της Πλατείας Νίκης, υπό τους ήχους της «Πανδώρας». Ως γνωστόν, το Γαστρονομικό Τρίαθλο είναι η διαδοχική συμμετοχή στα τρία κορυφαία «αγωνιστικά» πιάτα της παραδοσιακής Κοζανίτικης Κου-ζίνας. Πιάτα με εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές, που στη gourmet  διάστασή τους, συνδυάζουν λαχταριστές γεύσεις με υψηλή διατροφική αξία. Δηλαδή :
·     Αυθεντικά, πατροπαράδοτα Γιαπράκια (με pH αρμόζ’μου* ≤ 4,00)
·     Πίτα επιλογής (με 3+3 διπλά, σχεδόν διάφανα φύλλα) & Κιχιά (Ø 140 mm)
·  Κεφτέδες ανεξαρτήτως βάρους, μορφής & διαστάσεων (ουδ' έτσ(ι) & μι ζ’μί*).
"Πυρετός" προετοιμασίας για το ... Γαστρονομικό Τρίαθλο...
Χρησιμοποιώντας, κατ’ αποκλειστικότητα, τα εκλεκτά προϊόντα της Δυτικομακεδονικής μάνας γης, το Γαστρονομικό Τρίαθλο Κοζάνης είναι ένας από τους δυσκολότερους και πλέον σύνθετους διαγωνισμούς γευσιγνωσίας στον κόσμο. Κυρίως, λόγω του υψηλού επιπέδου των προτάσεων και των ιδιαίτερων ... ψυχοσωματικών απαιτήσεων του θεσμού.
Η «πράσινη» κ. Σουμέλα επικράτησε, έναντι των υπολοίπων διαγωνιζόμενων, στο δεύτερο γύρο, σε μια συναρπαστική αναμέτρηση, που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά, κατάφερε να τετραπλασιάσει τα ποσοστά της προηγούμενης υποψηφιότητάς της και να εκθρονίσει τη μέχρι πρόσφατα κορυφαία και ακλόνητο φαβορί, κ. Τασίτσα απ΄ τ΄ Αλώνια.
Ο απόηχος ... συνεχίζεται ...
Η «χρυσή» νικήτρια εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένη για την επικράτηση της και δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ : «Ο Καλλικρατικός Δήμος Κοζάνης μου εμπιστεύθηκε την πρώτη θέση του διαγωνισμού δείχνοντας ότι, όταν οι κοινωνίες θέλουν, μπορούν να κάνουν την ανατροπή. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νίκησαν οι πολίτες και η κοινωνία. Ελπίζω τα πιάτα μου να εμπνεύσουν και να συμβάλουν στο ενωτικό, δυναμικό και εξωστρεφές πνεύμα του τόπου μας».
Από την πλευρά της, η λιγομίλητη κ. Τασίτσα - που είχε διαδεχθεί την μακροβιότερη πολυνίκη του θεσμού, κ. Βούλα - έδειξε να ξεπερνά γρήγορα το σοκ της απρόσμενης απώλειας της πρωτιάς. Με σχετικό ... «τιτίβισμά» της δήλωσε: «Παρά το ιδιαίτερα δυσμενές και αναπάντεχο αποτέλεσμα δεν πτοούμαι. Ήδη, ξεκίνησα να προετοιμάζω κάτι ξεχωριστό και ελπιδοφόρο για την … επόμενη μέρα !».
Αποτιμώντας και ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, τα βασικά συμπεράσματα, που προκύπτουν από την τεκμηριωμένη έρευνα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, είναι συνοπτικά τα εξής:
§    Οι πολίτες, εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης, ήθελαν να διαμαρτυρηθούν δοκιμάζοντας … κάτι άλλο, κάτι φρέσκο. Νέα πιάτα, νέες γευστικές εμπειρίες, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές Κοζανίτικες γεύσεις, με ανανεωμένες, ανατρεπτικές συνταγές από καινούρια πρόσωπα!
§  Οι δημότες επέλεξαν την κ. Σουμέλα πέρα & έξω από προφανείς ή υφέρποντες ρατσισμούς, τοπικισμούς και προκαταλήψεις, που με περισσή άνεση & ευκολία καταλογίζονταν στους Κοζανίτες επί δεκαετίες.
Φωτογραφία από την ομάδα του Facebook
"Κοζάνη : Μνήμες - Αναμνήσεις & Εικόνες"
Ο θεσμός του Δημοτικού Διαγωνισμού Γαστρονομικού Τριάθλου, χρονολογείται από την εποχή της απελευθέρωσης της Κοζάνης από τον τουρκικό ζυγό, το 1912. Από τότε το εμβληματικό Τρίαθλο, γνωρίζει μεγάλη άνθιση. Γίνεται ένα από τα πιο δημοφιλή «αγωνίσματα» σε κάθε γωνιά του Δήμου, καθώς και το απόλυτο crash test για κάθε ... μελλόνυμφη και κάθε επίδοξο ... ηγεμόνα. Οι δημότες, κάθε 4-5 χρόνια, καλούνται να επιλέξουν, δημοκρατικά, το νικητή αυτής της ιδιότυπης παραδοσιακής γευσιγνωσίας, τονώνοντας το πνεύμα συνεργασίας και ευγενούς άμιλλας.
Είκοσι επτά είναι συνολικά οι μεγάλοι νικητές στο Γαστρονομικό ταξίδι του πάθους και της φαντασίας, από την εποχή των Βαλκανικών πολέμων μέχρι σήμερα. Με την κ. Σουμέλα, 28. Συμπτωματικά, όλοι μετά τη μεταπολίτευση κινούνται ανάμεσα στις ... γλυκόπικρες γεύσεις και τα έντονα αρώματα του ... ευρύτερου προοδευτικού χώρου!
Η εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία του πρόσφατου διαγωνισμού έστρεψε, για μια ακόμη φορά, τα βλέμματα όλου του κόσμου στην Πόλη μας. Μια σειρά από πολιτιστικές οργανώσεις, αλλά και πρόσωπα του διεθνούς πολιτικού γίγνεσθαι, χαιρέτισαν με θαυμασμό το θεσμό του Γαστρονομικού Τριάθλου Κοζάνης και κυρίως το μεράκι των συμμετεχόντων. Δήμαρχοι και Αρχηγοί κρατών από την Ευρώπη, αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δήλωσαν πρόθυμοι να αγοράσουν, όσο – όσο, την τεχνογνωσία για να οργανώσουν τις δικές τους εκδοχές και να αναβαθμίσουν την πολιτιστική τους ατζέντα. Το ... μεράκι, βέβαια, δεν ... εξαγοράζεται!
Παράλληλα, ήρθε και η έκρηξη της ζήτησης των Μεταπτυχιακών Σπουδών της Πόλης, που προσφέρονται υπό την αιγίδα του Δήμου Κοζάνης. Οι εγγραφές στα κορυφαία, εξειδικευμένα Μεταπτυχιακά του ΤΕΙ για τους κλάδους της Γαστρονομίας, της Τουριστικής Ανάπτυξης & Εκπαίδευσης στον ευρύτερο επισιτιστικό χώρο, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Τα τμήματα είναι - φυσικά - ολιγομελή και τηρείται, αυστηρά, σειρά προτεραιότητος με βάση την ημερομηνία και την ώρα εγγραφής. Κατ’ εξαίρεση, φέτος, θα γίνουν αποδεκτοί, ως υπεράριθμοι, οι 3 κορυφαίοι αριστούχοι φοιτητές του αδελφοποιημένου μας Bristol.
Σε τραγική ψυχολογική κατάσταση η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ, λόγω της εκπρόθεσμης κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών, εκ μέρους των Βαυαρών ιθυνόντων, για τα φετινά Μεταπτυχιακά (MSc). Ήταν η τελευταία ευκαιρία μεταφοράς τεχνογνωσίας, εντός της θητείας της, ώστε να αναβαθμιστεί, επί τέλους, το παρακμιακό Φεστιβάλ Μπίρας (Oktoberfest) του Μονάχου, που σοκάρει, τόσο για την απίστευτη ανοργανωσιά του, όσο και για το «ιστορικά χαμηλό» γευστικό του επίπεδο. Παρασκηνιακά, εξάλλου, η «σιουρδου-μπίμπα μι τουν σιρμαέ*», η Αγγέλα, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μεσολαβήσει ο «θ’κος μας ου ψέκας*», ο Αλέξης. Να μεσολαβήσει για να μεταπεισθούν οι τοπικοί άρχοντες της Πλατείας Νίκης και να αποδεχτούν – με το αζημίωτο – τα εκπρόθεσμα δικαιολογητικά. Προσφέροντας, μάλιστα, ως δελεαστικά ανταλλάγματα :
·       Τον 10πλασιασμό του προϋπολογισμού του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης ,
·       Τη δημιουργία υπερσύγχρονης πίστας Formula 1, στα όρια του Δήμου, 
·       Την άμεση κατασκευή Δικτύου Τηλεψύξης, καθώς και
·  Τη διαγραφή σημαντικού μέρους του Ελληνικού χρέους, μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. 
Οι θεσμικοί μας, όμως, λειτουργοί … εκεί! Στο ύψος τους! Ακλόνητοι, βράχοι ηθικής! Όχι … «μπιστιρέινιοι*». Γνήσιοι εγγυητές των αξιών της νομιμότητας ενός Δήμου Δικαίου, χωρίς ρουσφέτια & διαπλοκές! Άμεμπτοι και άσπιλοι! Αγνόησαν με θάρρος όλα τα τελεσίγραφα και αρνούμενοι να υποκύψουν στις αφόρητες ντόπιες & διεθνείς πιέσεις απάντησαν λακωνικά μεν, πλην όμως ξεκάθαρα : «Τ’ χρον’» … !!!

Μύρισε … Τσικνοπέμπτη! Άντε ... Καλές Αποκριές να 'χουμε και του χρόνου να 'μαστε όλοι καλύτερα !!!

Υ.Γ. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα, γεγονότα ή καταστάσεις είναι εντελώς … συμπτωματική !


ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ (*)
-Αρµόζ’µους (ου) : Το ζουµί της αρµιάς (λάχανο τουρσί),
-Ουδ' έτσ(ι), ή αδέτσ' (Βελβεντινό), ή ... stand-alone (Bristolian) : Το σκέτο, το χωρίς, όταν κάτι είναι μόνο του,
-Μι ζ’μί : Με ζουμί,
-Η σιουρδουμπίμπα μι τουν σιρμαέ : Η μουρλέγκω με τα αποθεματικά κεφάλαια (ελεύθερη απόδοση),
-Ου θ’κος μας ου ψέκας : Ο δικός μας ο αφελής,
-Μπιστιρέινιους (ου) : Το αγύριστο κεφάλι,
-Τ’ χρον’  (επίρ.) : Του χρόνου ή … ουδέποτε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου