Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ …

Φαντάζομαι την πόλη μου όμορφη, με πολλά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα, με υπέροχα κτίρια & πλατείες, άνετη, καθαρή, ασφαλή, φιλική, ήσυχη, πολιτισμένη, χωρίς κυκλοφοριακό πρόβλημα, με άψογα μέσα μαζικής μετακίνησης και κυρίως πολύ - πολύ πράσινο. Τόσο πολύ αστικό και περιαστικό πράσινο, που ο σημερινός Δημοτικός Κήπος να θεωρείται ένα ακόμη πάρκο μιας γειτονιάς!
Μια πόλη χωρίς διακρίσεις, που να μας χωρά όλους. Μια πόλη που μπορεί να προσφέρει μια ξεχωριστή ποιοτική χωρική εμπειρία, σε αναβαθμισμένο περιβάλλον, προσβάσιμο για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Μια πράσινη πόλη με υψηλή ποιότητα ζωής, θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και οι όποιες αντιφάσεις της, απλά θα υπάρχουν για να της προσδίδουν πρόσθετο ενδιαφέρον. Με αρχιτεκτονική που εκφράζει, σε ανθρώπινη κλίμακα, τα υψηλότερα ιδανικά της τοπικής κοινωνίας, με αρχιτεκτονική που αποκαλύπτει μια πόλη που τιμά το παλαιό καμπαναριό του Αγ. Νικολάου, το Βαλταδώρειο, τα αρχοντικά του Λασσάνη & του Βούρκα, το Δρίζειο, το Δημαρχείο, το Μουσείο  κ.λ.π., αλλά λατρεύει να πειραματίζεται και να καινοτομεί.
Μια πόλη που διαθέτει ανθρωποκεντρική ρυμοτομία, καλοσχεδιασμένους δρόμους, άνετα πεζοδρόμια, ελεύθερους πεζόδρομους & πλατείες, προηγμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και αποτελεσματικό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς, ώστε οι κάτοικοι να αποτρέπονται να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο για μικρές διαδρομές. Οι πεζοί, οι ποδηλάτες, οι οδηγοί δικύκλων & ΙΧ, οι ταξιτζήδες κ.λ.π. θα διαθέτουν κατάλληλη κοινωνική εκπαίδευση και αναβαθμισμένη κυκλοφοριακή αγωγή.
Φαντάζομαι την πόλη μου βιώσιμη και ανθρώπινη με σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές  Υγείας, Εκπαίδευσης, Πολιτισμού,  Αθλητισμού & Κοινωνικής Μέριμνας υψηλής ποιότητας. Είτε δημόσιες, είτε ιδιωτικές, είτε… δημοτικές. Αρκεί οι πολίτες να μην υποχρεώνονται να πληρώνουν δύο & τρείς φορές την ίδια υπηρεσία, όπως συμβαίνει σήμερα. Δηλαδή, καλά δημόσια σχολεία σημαίνει ότι δεν πληρώνουμε και φροντιστήρια για να μπουν τα παιδιά μας στο πανεπιστήμιο, και μετά να καταλήγουν σε σχολές με καθηγητές-τουρίστες. Καλά δημόσια νοσοκομεία σημαίνει άψογη παροχή  υπηρεσιών υγείας, χωρίς «γρηγορόσημο», «φακελάκι» κ.λ.π.
Φαντάζομαι την πόλη μου ισχυρό πόλο έλξης δημιουργικών νέων ανθρώπων, υψηλής εκπαίδευσης & αναβαθμισμένων επαγγελματικών ικανοτήτων, με θέληση και ψυχή για δουλειά και προκοπή. Νέους, καλοπληρωμένους, που θα παράγουν καινοτόμα προϊόντα & υπηρεσίες, υψηλής προστιθέμενης αξίας, έτσι ώστε μέσα από τα κέρδη των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων η πόλη να μπορεί να έχει ανάλογες αντισταθμιστικές και ανταποδοτικές ωφέλειες, που θα διασφαλίζουν το υψηλό επίπεδο των υποδομών της. Πόλη, που δεν θα στηρίζεται τόσο έντονα στη ΔΕΗ, στο Δημόσιο και στους φοιτητές, αλλά κυρίως στο υγιές δυναμικό παραγωγικό της περιβάλλον, που με τη σειρά του θα διασφαλίζει την αειφόρο - βιώσιμη ανάπτυξή της, τη μηδενική ανεργία της και το υψηλό βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της.
Μια πόλη, η οποία θα διαθέτει υψηλού επιπέδου σύγχρονη διοικητική & τεχνολογική ικανότητα, για να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες, καθώς και πολλαπλές συμμετοχικές δομές άμεσης δημοκρατίας, που θα τις αγκαλιάζουν ενεργοί πολίτες. Ενεργοί πολίτες που θα αυτοδιαχειρίζονται και θα οργανώνουν οι ίδιοι κάθε πλευρά της κοινωνικής τους ζωής, με όρους υγιούς κοινωνικής οικονομίας. Κόντρα, φυσικά, τόσο στην κεντρικά διοικούμενη οικονομία, όσο και στην αυθόρμητη αυτορρύθμιση της αγοράς. Μια πόλη που μέσα από αυτές τις διεργασίες, θα δίνει νόημα και περιεχόμενο  στη ζωή των ανθρώπων, θα ενεργοποιεί την ελευθερία τους, τη δημιουργικότητά τους και θα επιτρέπει στις πιο θετικές πλευρές της προσωπικότητάς τους να ανθίσουν.
Φαντάζομαι την πόλη μου ιδανική για να ζήσεις, να ερωτευθείς, να διασκεδάσεις, να ψυχαγωγηθείς σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που προσφέρει το πλαίσιο για ειλικρινείς και αξιοπρεπείς συμπεριφορές. Πόλη στην οποία η ιδιαίτερη Κοζανίτικη ντοπιολαλιά θα ηχεί γραφικά, δηλώνοντας επικοινωνιακή διάθεση, και όχι διαφοροποίηση και ναρκισσιστική περιχαράκωση. Πόλη περήφανη, εξωστρεφή, με ελάχιστη αμετροέπεια και περισσή αρετή και τόλμη, που να χωρά τα όνειρά μας. Πόλη λειτουργική, με πραγματική παιδεία, υψηλή αισθητική και περισσότερο πολιτισμό, που σημαίνει μάλλον αναθεώρηση των σημερινών ανθρώπινων σχέσεων. Μια πόλη, που θα φέρει όλους τους ανθρώπους της δημιουργικής πρωτοπορίας στην αιχμή της νέας ιστορικής φάσης που διανοίγεται, τόσο για την πόλη, όσο και για την χώρα μας.
Φαντάζομαι μια ΚΟΖΑΝΗ, τελικά, στην οποία … τα όνειρα, μια μέρα, θα έχουν πάρει την εκδίκηση τους …  όπως θα έλεγε κι ο Ελύτης!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου