Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των καταξιωμένων διεθνώς πανεπιστημίων είναι ότι έχουν καταφέρει να προσφέρουν αναβαθμισμένη ποιότητα σπουδών και να προωθήσουν την έρευνα και την καινοτομία μέσα σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό ακαδημαϊκό και κοινωνικό περιβάλλον το οποίο προϋποθέτει:

- Την ύπαρξη άρτιων υποδομών,
- Την εύρυθμη λειτουργία των δομών τους,
- Τις πολλαπλές συνεργασίες – συνέργειες και
- Την οικονομική τους ανεξαρτησία.
Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να εκπληρώσει ανταγωνιστικά τον εκπαιδευτικό, οικονομικό και κοινωνικό του ρόλο. Να πρωταγωνιστήσει, με την διδακτική & ερευνητική δυναμική του και τον ενθουσιασμό & το μεράκι του πρωτάρη, στη διαμόρφωση ενός διεθνοποιημένου πανεπιστημίου ανοιχτού στην παραγωγική διαδικασία, που θα συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας, όσο και στη γενικότερη πορεία προς την πρόοδο της χώρας. Δεν πρέπει, επίσης, να επαναληφθούν τα ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΛΑΘΗ της διασποράς τμημάτων, στα αποτυχημένα πρότυπα των άλλων Περιφερειακών Πανεπιστημίων. Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Τα σκόρπια τμήματα που στηρίζονται στις πλάτες των τοπικών πολιτευτών για να ενισχυθεί η τοπική απασχόληση και τα τοπικά εισοδήματα δεν είναι  ... Πανεπιστήμιο.
Είναι γνωστά, σε όλους τους «παροικούντες εν Ιερουσαλήμ», τα ανυπέρβλητα προβλήματα που ανακύπτουν από την χωροταξική κατανομή των Πανεπιστημίων στη χώρα μας και κυρίως από την πολυδιάσπαση τους. Προβλήματα ανυπέρβλητα μέσα στην κρίση, γιατί πέρα από την αδυναμία προσέλκυσης ικανού διδακτικού προσωπικού και την αδυναμία οργάνωσης κοινών διατμηματικών μαθημάτων, απαιτούνται πολλαπλάσιες υποδομές (Εργαστήρια, Βιβλιοθήκες, Μηχανογραφικά Κέντρα, Κυλικεία, Λέσχες κ.α.), πολλαπλάσιες διοικητικές υπηρεσίες, κοστοβόρες μετακινήσεις των οργάνων κ.λ.π. 
Ο μοναδικός - αποδεδειγμένα - οικονομικά βέλτιστος, τρόπος εύρυθμης λειτουργίας, ανάπτυξης και διαμόρφωσης ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στο οποίο οι φοιτητές μπορούν να γίνουν γρήγορα ενεργά μέλη μιας ακμάζουσας κοινότητας είναι η δημιουργία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗΣ (cambus). Κάθε άλλη φιλοσοφία προσέγγισης, φοβάμαι ότι θα καταλήξει σε μια ακόμη τραυματική εμπειρία, ενός ακόμη Περιφερειακού Πανεπιστημίου της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου