Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Ο 328ος ΕΛΛΗΝΑΣ

Από το 1952 μέχρι το 1958 στα νησιά της Ιαπωνίας, επιστήμονες με επί κεφαλής τον Δρ. Lyall Watson, παρακολουθούσαν τη συμπεριφορά των πιθήκων Macaca fuscata, που ζούσαν εκεί. Κάποια στιγμή έδωσαν στους πιθήκους, ως τροφή, γλυκοπατάτες γεμάτες λάσπες και άμμο. Εκείνοι ανταποκρίθηκαν με χαρά, αφού τους άρεσε πολύ η γεύση της γλυκοπατάτας, αλλά όχι το αμμώδες χώμα.
Μια μέρα σε ένα νησί ένας πίθηκος διαπιστώνει, ότι αν βουτήξει μια γλυκοπατάτα στο θαλασσινό νερό, το ξεφλούδισμα γίνεται πιο εύκολο, και το αλάτι κάνει τη πατάτα πολύ πιο εύγεστη. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, τουλάχιστον για τη καθημερινότητα της κοινότητας των πιθήκων.
Σύντομα, όλοι οι υπόλοιποι πίθηκοι αρχίζουν και μιμούνται τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να την υιοθετήσουν όλοι. Και εκεί ακριβώς είναι που συμβαίνει το παράδοξο! Μόλις αποκτήσει τη συνήθεια και ο (συμβολικός) εκατοστός πίθηκος, τελείως ξαφνικά και εντελώς ανεξήγητα, υπάρχουν πίθηκοι και στα υπόλοιπα νησιά - παρότι δεν υπήρχε τρόπος επικοινωνίας ή επαφής - που αυτόματα άρχιζαν να καθαρίζουν τις γλυκοπατάτες τους, ενώ μέχρι τότε δεν το έκαναν…. (http://en.wikipedia.org/wiki/Hundredth_monkey_effect).
Η χαριτωμένη αυτή ιστορία γνωστή ως ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΚΑΤΟΣΤΟΥ ΠΙΘΗΚΟΥ αμφισβητήθηκε στη συνέχεια, κυρίως από τον Ron Amundson. Η ιδέα όμως της «αφύπνισης, αφού επιτευχθεί μια κρίσιμη μάζα», προωθείται από τον Ken Keyes Jr. (The Hundredth Monkey), που υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα σημείο στο οποίο,  εάν συντονιστεί ένα ακόμη άτομο σε μια καινούρια ιδέα, τότε αυτή υιοθετείται σχεδόν από όλο τον πληθυσμό! Και μάλιστα ποσοτικοποιήθηκε (ίδρυμα Μαχαρίσι, ΗΠΑ) το ελάχιστο όριο των ατόμων, που  μπορούν να αλλάξουν το πεπρωμένο μιας περιοχής, ή ενός λαού. Είναι η τετραγωνική ρίζα του ενός εκατοστού του πληθυσμού. Για την Ελλάδα, είναι μόνο 328 άτομα !
Το ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΚΑΤΟΣΤΟΥ ΠΙΘΗΚΟΥ, ακόμη κι αν αποτελεί εφεύρημα κι όχι πραγματικότητα, υποδηλώνει παραστατικότατα ότι σχετικά με μια καινούργια ιδέα, μόλις επιτευχθεί μια κρίσιμη μάζα σε έναν πληθυσμό, επηρεάζεται τελικά ολόκληρος ο πληθυσμός και η ιδέα γίνεται αυτομάτως κτήμα του, χωρίς καν να την έχει διδαχθεί!
Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο μιμητισμός είναι ένας πολύ ισχυρός μηχανισμός κοινωνικοποίησης, που βασίζεται στη λογική της παρακολούθησης των επιτυχημένων παραδειγμάτων. Δυστυχώς στην Ελλάδα, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά, το πρόβλημα είναι ότι συνήθως οι κακές ιδέες αφομοιώνονται ταχύτατα από το πλήθος. Οι καλές ιδέες είτε αργούν να γίνουν κατανοητές ή/και τις πολεμούν οι πολυποίκιλες εξουσίες.
Σήμερα, που η οικονομική κρίση πιέζει αφόρητα την κοινωνία μας, η ιστορία αυτή ίσως προσδίνει λίγο κουράγιο και γεννά μια κρυφή ελπίδα ότι ο καθένα μας μπορεί να είναι ο κρίσιμος «328ος» πολίτης, που θα συμπληρώσει την κρίσιμη ηγετική μάζα. Μια κρίσιμη μάζα, που θα ενσαρκώνει επιτέλους ένα νέο όραμα και θα ξεκαθαρίζει με σαφήνεια & αποφασιστικότητα, νέους στόχους για μια αναγεννησιακή εθνική προοπτική βελτίωσης της ζωής μας.

Θέλω να πιστεύω ότι σχηματοποιούνται, σιγά – σιγά και αρχίζουν να ωριμάζουν οι προϋποθέσεις διαμόρφωσης μιας "ολοκαίνουργιας" υγιούς πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής νοοτροπίας - τάσης και δεν απέχουμε ακόμη πολύ μακριά, από το ξεπέταγμα  του «328ου» Έλληνα, που ως ακαριαία θρυαλλίδα θα πυροδοτήσει καταλυτικά μια γενικότερη θετική αλλαγή στην πατρίδα μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου